Најчесто поставувани прашања

За да поставите GPX-датотека на „Карти на Google“ на вашиот телефон, ќе треба да користите апликација од трета страна бидејќи самите „Карти на Google“ немаат директна функција за увоз на GPX. Еве ги општите чекори за да го направите ова користејќи апликација како GPS Logger за Android:

 1. Инсталирајте апликација за прегледувач/увозник на датотеки GPX:

  • Одете во продавницата на Google Play на вашиот уред со Android.
  • Пребарајте и инсталирајте апликација за прегледувач или увозник на датотеки GPX. GPS Logger е популарен избор, но има и други достапни опции.
 2. Преземете или префрлете ја датотеката GPX:

  • Ако ја имате датотеката GPX на вашиот компјутер, можете да ја префрлите на телефонот користејќи USB-кабел, е-пошта или складирање во облак, како што е Google Drive.
  • Ако датотеката GPX е на веб-локација, можете да ја преземете директно на вашиот телефон користејќи веб-прелистувач.
 3. Отворете ја датотеката GPX со апликацијата:

  • Отворете ја апликацијата за прегледувач на датотеки GPX што ја инсталиравте во чекор 1.
 4. Увезете ја датотеката GPX:

  • Во повеќето апликации за прегледувач на GPX, ќе најдете опција за увоз или отворање на датотека GPX. Допрете на оваа опција.
  • Прелистувајте го складиштето на телефонот или складирањето облак (во зависност од тоа каде сте ја зачувале датотеката GPX) за да ја лоцирате и изберете датотеката GPX што сакате да ја увезете.
 5. Погледнете ја песната GPX:

  • Откако ќе се увезе датотеката GPX, треба да ја видите патеката прикажана на интерфејсот на мапата на апликацијата.
 6. Извези во „Карти на Google“ (изборно):

  • Некои апликации за прегледувач на GPX ви дозволуваат да ја извезете песната во други апликации за мапирање, вклучително и „Карти на Google“. Побарајте опција за извоз или споделување на песната.
  • Изберете Google Maps како дестинација и патеката треба да се отвори во апликацијата Google Maps.
 7. Погледнете ја патеката во „Карти на Google“:

  • Ако успешно сте ја извезле песната на „Карти на Google“, таа сега треба да биде видлива во апликацијата „Карти на Google“ заедно со другите зачувани локации и маршрути.

Имајте предвид дека специфичните чекори може малку да се разликуваат во зависност од апликацијата за прегледувач GPX што ќе ја изберете, бидејќи различни апликации може да имаат малку различни интерфејси и карактеристики. GPS Logger за Android, или слични апликации, треба да ви овозможи директен начин за прегледување и увоз на GPX-датотеки на вашиот уред со Android и нивно прегледување на „Карти на Google“.

вежбање.

Од моето последно ажурирање на знаењето во септември 2021 година, можам да ви дадам список на некои популарни апликации за прегледувач на GPX за уреди со Android и iOS. Имајте на ум дека достапноста и квалитетот на апликациите можеби се промениле оттогаш, па затоа е добра идеја да ги проверите најновите прегледи и оценки од корисниците на продавницата за апликации на вашиот уред пред да ги преземете. Еве неколку добро ценети апликации за прегледувач на GPX:

За Андроид:

 1. Прегледувач на GPX: Директен и широко користен прегледувач на датотеки GPX што ви овозможува да гледате GPX патеки и точки на движење. Тој нуди различни извори и карактеристики на мапи.

 2. GPS Logger за Андроид: Не само што може да гледа GPX-датотеки, туку ви овозможува и да снимате свои песни. Тој е лесен за користење и обезбедува основни функции за следење GPS и гледање датотеки GPX.

 3. Локус карта: Сеопфатна апликација за навигација и мапирање GPS која вклучува функции за увоз и прегледување на датотеки GPX. Познат е по својата разноврсност и обемните опции за карти.

 4. OruxMaps: Популарна апликација за навигација GPS која функционира и како GPX прегледувач. Поддржува различни формати на мапи и нуди низа функции за ентузијасти на отворено.

 5. Mappt: Професионална апликација за мапирање и собирање податоци со поддршка за GPX. Тоа е особено корисно за теренска работа и задачи за мапирање.

За iOS:

 1. GPX-прегледувач: Едноставен и лесен за користење GPX прегледувач за уреди со iOS. Ви овозможува да отворате GPX-датотеки од различни извори и да ги гледате на мапи.

 2. Gaia GPS: оваа апликација не е само прегледувач на GPX, туку и моќна надворешна GPS и алатка за мапирање. Го фаворизираат планинари, велосипедисти и други авантуристи на отворено.

 3. ViewRanger: Апликација за GPS со функција за увоз на GPX која е корисна за планинари и ентузијасти на отворено. Тој нуди детални топографски карти.

 4. MotionX GPS: Разноврсна апликација за навигација GPS која вклучува можности за увоз и гледање датотеки GPX. Погоден е за различни активности на отворено.

 5. Топо Мапс+: Апликација дизајнирана за ентузијасти на отворено што вклучува поддршка за датотеки GPX. Овозможува пристап до детални топографски карти.

Запомнете дека изборот на најдобрата апликација за прегледувач GPX може да зависи од вашите специфични потреби, како на пример дали ви се потребни напредни функции за мапирање, офлајн карти или дополнителни можности за следење GPS. Добар пристап е да се читаат рецензии од корисници и да се испробаат неколку апликации за да се види која одговара на вашите барања и преференции.

вежбање.

Wikiloc е популарна онлајн платформа и мобилна апликација која се фокусира на активности на отворено, како што се пешачење, планински велосипедизам, трчање по патеки и многу повеќе. Служи како платформа управувана од заедницата каде што корисниците можат да откриваат, споделуваат и истражуваат маршрути и патеки на отворено.

Еве неколку клучни карактеристики и аспекти на Викилок:

 1. База на податоци за рути: Викилок е домаќин на огромна база на податоци за маршрути и патеки поставени од корисниците од целиот свет. Овие правци може да вклучуваат детални информации за активности на отворено, како што се GPS патеки, профили на надморска височина, описи, фотографии и патни точки.

 2. Откријте и пребарувајте: Корисниците можат да бараат маршрути врз основа на нивната локација или области на интерес. Можете да најдете маршрути со прелистување низ категории, локации или клучни зборови.

 3. GPS Следење: Платформата ви овозможува да ги следите вашите активности на отворено со помош на GPS. Можете да снимате свои маршрути, кои потоа може да се прикачат на платформата за другите да ги откријат и следат.

 4. Заедница и социјални карактеристики: Викилок има социјален аспект, дозволувајќи им на корисниците да се следат едни со други, да оставаат коментари и оценки на рутите и да се вклучат во дискусии поврзани со активности на отворено.

 5. Офлајн карти: Мобилната апликација нуди можност за преземање мапи и маршрути за офлајн употреба, што е особено корисно кога сте во области со ограничена или без мобилна поврзаност.

 6. Навигација и патни точки: Корисниците можат да ја користат апликацијата Wikiloc за навигација по маршрутите што ги избрале. Обезбедува насоки од кривина по кривина и ги прикажува точките на патот на патот.

 7. Премиум карактеристики: Wikiloc нуди премиум план за претплата што отклучува дополнителни функции како што се напредни офлајн мапи, 3D прелетувања и друго.

 8. Веб-страница и мобилни апликации: Можете да пристапите до Wikiloc преку неговата веб-локација или со преземање на мобилната апликација, која е достапна и за уредите со Android и iOS.

Wikiloc е вреден ресурс за ентузијасти на отворено, обезбедувајќи пристап до широк спектар на патеки, правци и авантури на отворено што ги споделува глобалната заедница. Често го користат планинари, велосипедисти, тркачи и други кои уживаат во истражувањето на одличното отворено и сакаат да откриваат нови места за истражување.

GPX (GPS Exchange Format) и KMZ (Keyhole Markup Language Zipped) се формати на датотеки што се користат за складирање и размена на географски и податоци поврзани со локацијата. Тие најчесто се користат во ГПС уреди, софтвер за мапирање и разни апликации кои вклучуваат географски информации. Еве преглед на секој формат:

GPX (формат за размена на GPS):

 • GPX е отворен стандарден формат на датотека што е широко користен за размена на GPS податоци и патни точки.
 • Тоа е формат заснован на обичен текст XML, што значи дека може лесно да се чита и уредува од луѓе, како и од машини.
 • GPX-датотеките обично содржат информации како што се географска ширина, должина, висина, временски печат и дополнителни метаподатоци за точки, патеки и маршрути.
 • GPX-датотеките може да се користат за различни намени, вклучително и споделување GPS патеки и маршрути, снимање активности на отворено како пешачење и возење велосипед и увоз на податоци во GPS уреди или софтвер за мапирање.

KMZ (Зипчен јазик за означување на клучалката):

 • KMZ е компресиран формат на датотека што се користи за географски податоци и е тесно поврзан со Google Earth и Google Maps.
 • KMZ-датотеките се во суштина зипувана збирка од една или повеќе датотеки KML (Keyhole Markup Language), кои се датотеки базирани на XML што се користат за опишување на географски податоци и преклопувања.
 • KML и KMZ-датотеките може да содржат информации за ознаки за места, патеки, полигони и слики, што ги прави погодни за креирање прилагодени преклопувања на карти и геопросторни визуелизации.
 • KMZ-датотеките може да вклучуваат вградени слики и текстури, што овозможува визуелно побогати претстави на географски податоци кога се гледаат во апликации како Google Earth.

Накратко, GPX првенствено се користи за податоци за GPS патеката и точката и е стандардизиран формат за споделување на овој тип на информации. KMZ, од друга страна, е поврзан со Google Earth и Google Maps и често се користи за споделување посложени географски податоци со сопствени преклопувања и визуелизации. Двата формати се вредни алатки за работа со географски и податоци поврзани со локацијата во различни апликации.

Има многу одлични апликации за велосипеди достапни за велосипедисти, а најдобрата за вас зависи од вашите специфични потреби и преференции. Еве некои од најдобрите апликации за велосипеди за велосипедисти. Имајте на ум дека достапноста и карактеристиките на овие апликации можеби еволуирале, затоа препорачувам да ги проверите најновите прегледи и функции во продавницата за апликации на вашиот уред:

 1. Страва: Strava е една од најпопуларните апликации за велосипедизам, позната по робусното следење, социјалните карактеристики и таблите на водачи. Тоа ви овозможува да ги следите вашите возења, да ги споредувате вашите перформанси со другите и да откривате нови рути. Страва нуди и премиум претплата со дополнителни функции.

 2. Комут: Komoot е одлична апликација за планирање и навигација на велосипедски рути. Обезбедува детално планирање на маршрутата, навигација по чекор и офлајн мапи. Комут е особено корисен за истражување на нови области.

 3. Возете со GPS: оваа апликација нуди планирање маршрути, навигација по чекор и функции за следење. Познат е по својот кориснички интерфејс и приспособливи мапи. Можете да креирате и споделувате маршрути со заедницата Ride with GPS.

 4. MapMyRide: Дел од пакетот апликации Under Armour, MapMyRide е апликација лесна за корисниците за следење и мапирање на вашите возења со велосипед. Нуди GPS следење, планирање маршрути и библиотека за вежбање. Исто така, се интегрира со MyFitnessPal.

 5. Циклеметар: Cyclemeter е сеопфатна апликација за следење која обезбедува податоци за брзина, растојание, височина и многу повеќе. Исто така, нуди приспособливи гласовни соопштенија и поддржува интервален тренинг.

 6. Wahoo Фитнес: Wahoo Fitness нуди низа фитнес апликации, вклучувајќи ги Wahoo Elemnt и Wahoo Elemnt Bolt, кои се дизајнирани да работат со велосипедските компјутери на Wahoo. Тие обезбедуваат детална анализа на возењето, мапирање и карактеристики на навигација.

 7. Проект за планински велосипеди: Ако сте за планински велосипедизам, оваа апликација обезбедува детални мапи на патеки, описи и профили на надморска височина за илјадници патеки за планински велосипедизам. Тоа е одличен ресурс за возење велосипед надвор од патот.

 8. Граѓани на велосипеди: Bike Citizens е апликација за навигација дизајнирана специјално за велосипедисти. Нуди рути погодни за велосипеди, навигација по кривина и аудио соопштенија. Тоа е особено корисно за урбан велосипедизам.

 9. Вилушки: Друга одлична апликација за планински велосипедисти, Trailforks обезбедува детални мапи на патеки, оценки и услови на патеката. Тоа е вреден ресурс за наоѓање и истражување на патеки за планински велосипеди.

 10. Повторно доживее: Relive ви овозможува да ги претворите вашите велосипедски авантури во 3D видеа со анимации и фотографии на маршрутата. Тоа е забавен начин да ги споделите вашите возења со пријателите и повторно да ги доживеете вашите искуства.

Запомнете дека некои апликации може да бараат претплата за пристап до премиум функции, затоа проверете ги цените и карактеристиките пред да го направите вашиот избор. Дополнително, компатибилноста со вашите додатоци за возење велосипед (како што се сензори или монитори за отчукувањата на срцето) исто така може да биде фактор што треба да се земе предвид при изборот на апликација за велосипед.

Според моето последно сознание, мобилната апликација на Strava нема функција за директно поставување на датотеки GPX. Сепак, можете да увезете GPX-датотеки во Strava користејќи ја веб-локацијата Strava. Еве како можете да го направите тоа:

 1. Отворете веб-прелистувач:

  • Користете веб-прелистувач на вашиот компјутер или мобилен уред за да ја посетите веб-страницата Strava (www.strava.com).
 2. Најавете се на вашата сметка на Strava:

  • Ако веќе не сте најавени, внесете го вашето корисничко име и лозинка на Strava за да пристапите до вашата сметка.
 3. Пристапете до страницата „Активност за прикачување“.:

  • Кликнете на опцијата „Подигни“ во горниот десен агол на веб-страницата на Страва.
 4. Изберете ја вашата датотека GPX:

  • На страницата „Прикачи“, кликнете на „Датотека“ или „Изберете датотеки“ за да ја изберете датотеката GPX што сакате да ја поставите од вашиот компјутер или мобилен уред. Лоцирајте ја датотеката GPX на вашиот уред и изберете ја.
 5. Завршете го Поставувањето:

  • Откако ќе ја изберете датотеката GPX, кликнете на копчето „Отвори“ или „Подигни“ за да го започнете процесот на поставување. Strava ќе ја обработи датотеката GPX.
 6. Уредете ја активноста (опционално):

  • Откако ќе се постави датотеката GPX, можете да ги уредувате деталите за активноста доколку е потребно. Можете да додадете наслов, опис и да го изберете типот на активност (на пр. возење, трчање).
 7. Зачувајте ја активноста:

  • Кликнете на копчето „Зачувај“ за да ја зачувате поставената датотека GPX како нова активност на Strava.
 8. Погледнете ја активноста на апликацијата Strava:

  • Отворете ја мобилната апликација Strava на вашиот уред и треба да ја видите новопоставената активност на GPX во вашата активност на активност.

Ве молиме имајте предвид дека карактеристиките и интерфејсот на Strava може да се сменија од моето последно ажурирање, па можно е тие да воведоа нови функции или да направиле промени во апликацијата. Ако наидете на какви било проблеми или имате потешкотии со прикачувањето GPX-датотеки, размислете да ја проверите официјалната веб-локација или апликација на Strava за најсовремени инструкции или да се консултирате со нивните ресурси за поддршка за помош.

 
 
 

Според моето последно знаење, Komoot ви дозволува да прикачувате GPX-датотеки преку нивната веб-локација, а потоа овие правци може да се синхронизираат со апликацијата Komoot на вашиот мобилен уред. Еве како можете да испратите датотека GPX на веб-страницата на Komoot:

 1. Посетете ја веб-страницата на Komoot:

  • Отворете веб-прелистувач и одете на веб-страницата Komoot (www.komoot.com).
 2. Најавете се на вашата сметка на Komoot:

  • Ако веќе не сте најавени, кликнете на копчето „Најави се“ или „Најави се“ и внесете го вашето корисничко име и лозинка на Komoot.
 3. Пристапете до вашиот профил:

  • Откако ќе се најавите, кликнете на сликата на вашиот профил или на корисничкото име за да пристапите до вашиот профил.
 4. Отворете ги „Вашите тури“:

  • Во вашиот профил, треба да видите мени со различни опции. Кликнете на „Вашите патувања“ или „Вашите рути“.
 5. Поставете GPX-датотека:

  • Побарајте опција за „Постави датотека GPX“ или „Увези GPX“. Кликнете на оваа опција.
 6. Изберете ја датотеката GPX:

  • Ќе се појави дијалог за избирач на датотеки. Користете го за да ја лоцирате и изберете датотеката GPX што сакате да ја поставите од вашиот компјутер или уред.
 7. Започнете го Поставувањето:

  • Откако ќе ја изберете датотеката GPX, кликнете на копчето „Подигни“ или „Увези“ за да го започнете процесот на поставување. Komoot ќе ја обработи датотеката GPX и ќе создаде рута од неа.
 8. Уредете ја маршрутата (опционално):

  • Откако ќе се постави датотеката GPX, можете да ја прегледате и уредувате маршрутата доколку е потребно. Можете да додавате точки на движење, да ја прилагодите маршрутата и да го одредите типот на активност (на пр. велосипедизам, планинарење).
 9. Зачувај ја рутата:

  • Откако ќе ги направите саканите промени, кликнете на копчето „Зачувај“ или „Креирај“ за да ја зачувате рутата до вашата сметка на Komoot.
 10. Синхронизирајте со апликацијата Komoot (опционално):

  • Отворете ја апликацијата Komoot на вашиот мобилен уред (ако не е веќе инсталирана, преземете ја од продавницата за апликации на вашиот уред).
  • Осигурете се дека сте најавени со истата сметка на Komoot што ја користевте на веб-локацијата.
  • Новопоставената рута треба да се синхронизира со вашата апликација и можете да пристапите до неа за навигација или следење.

Ве молиме имајте предвид дека функциите и интерфејсот на Komoot можеби еволуирале по моето последно ажурирање, па затоа е можно тие да воведоа нови функции или да направиле промени во апликацијата. Ако наидете на какви било потешкотии или имате прашања во врска со користењето на Komoot, размислете за проверка на официјалната веб-страница или апликација на Komoot за најсовремени упатства и консултирајте се со нивните ресурси за поддршка за помош.

Од моето последно ажурирање на знаењето во септември 2021 година, можете да поставите датотека GPX во апликацијата Ride with GPS преку нивната веб-локација. Еве како можете да го направите тоа:

 1. Посетете ја веб-локацијата Ride with GPS:

  • Отворете веб-прелистувач и одете на веб-локацијата Ride with GPS (www.ridewithgps.com).
 2. Најавете се на вашето возење со GPS сметка:

  • Ако веќе не сте најавени, кликнете на копчето „Најави се“ или „Најави се“ и внесете го вашето возење со корисничко име и лозинка за GPS за да пристапите до вашата сметка.
 3. Пристапете до вашите рути:

  • Откако ќе се најавите, треба да бидете на вашата контролна табла или почетна страница. Побарајте опција од менито или врска со ознака „Рути“ или нешто слично и кликнете на неа.
 4. Креирај нова рута (Изборен):

  • Ако сакате да креирате нова рута врз основа на датотеката GPX, можете да го направите тоа со кликнување на копчето „Креирај рута“ или „План“. Потоа, следете го процесот на планирање на маршрутата, кој може да вклучува увоз на датотеката GPX.
 5. Увезете GPX-датотека:

  • За да увезете GPX-датотека во постоечка рута или да ја додадете на нова рута, побарајте опција како „Увези“ или „Подигни“ во интерфејсот за планирање маршрута.
  • Кликнете на опцијата „Увези“ и лоцирајте ја датотеката GPX на вашиот компјутер или уред.
 6. Конфигурирајте ја рутата:

  • Откако ќе ја поставите датотеката GPX, можеби ќе имате можност да ја конфигурирате и уредувате маршрутата по потреба. Можете да ги прилагодите точките на движење, да додавате или отстранувате сегменти и да правите други промени.
 7. Зачувај ја рутата:

  • Откако ќе ја конфигурирате маршрутата на ваше задоволство, кликнете на копчето „Зачувај“ или „Заврши“ за да ја зачувате маршрутата до вашата сметка за возење со GPS.
 8. Синхронизирајте со апликацијата Ride with GPS:

  • Отворете ја апликацијата Ride with GPS на вашиот мобилен уред (преземете ја од продавницата за апликации на вашиот уред ако веќе не сте ја направиле).
  • Осигурете се дека сте најавени со истата сметка на Ride with GPS како на веб-локацијата.
  • Новосоздадената или увезената рута треба да се синхронизира со вашата апликација и може да пристапите до неа за навигација или следење за време на вашето возење.

Имајте предвид дека функциите и интерфејсот на Ride with GPS можеби еволуирале по моето последно ажурирање, па можно е тие да воведоа нови функции или да направиле промени во апликацијата. Ако наидете на какви било потешкотии или имате прашања во врска со користењето на Ride with GPS, разгледајте ја официјалната веб-локација или апликација на Ride with GPS за најсовремени упатства и консултирајте се со нивните ресурси за поддршка за помош.

mk_MK
Прескокнете до содржината