Погледнете го нашиот

Област Д - планински правци долина на Свети Ѓорѓи / Градови со велосипеди

4-та и последна планинска област Bike Cities - Зелена рута

Живописниот манастир Агиос Георгиос Крионеритис се наоѓа на исток од градот, на патот кон Ај Јанис. Прекарот „Крионерите“ се должи на изворот со ладна вода што некогаш постоел во близина. Манастирот е основан пред 1298 година и станал дел од Ав. Продромос во 1344 година, кога Трпението, сопругата на Сакелариос Мурмурас, господарот на Серес, го подарила на манастирот Агиос Продромос. Насоките ве вози сè до познатиот манастир „Тимиос Продромос“.

Природонаучен музеј

Како дел од својот социјален и културен придонес, Општина Серес во 1996 година го основа Центарот за заштита на природната средина – Природонаучен музеј. Музејот е сместен во специјално дизајнирана зграда во сопственост на Серското Ловечко друштво, лоцирана на 1 километар од патот Сер – Светиот манастир Тимиу Продромос. Отворен е за јавноста за посета и веруваме дека придонесува за поцелосно информирање на посетителот за природната средина воопшто на нашето место.

Манастир Сер „Тимиос Продромос“

Манастирот на Светиот Претеча во Сер „Тимиос Продромос“ е изграден во 1270 година и е неверојатно убав споменик на византиската уметност.

Се наоѓа на приближно 12 километри североисточно од градот Серес. Централниот храм е изграден од камен и има многу византиски фрески. Иконостасот е издлабен во дрво и датира од 1804 година.

Од 1457 до 1462 година, првиот патријарх по падот на Константинопол, Генадиос Сколариос, бил монах во манастирот, кој останал таму до неговата смрт.

Поддржано од Викилок
Поддржано од Викилок
Поддржано од Викилок
mk_MK
Прескокнете до содржината